Σειρά μέτρων και προτάσεων από τον ΠΑΣΠ

seira-metron-kai-protaseon-apo-ton-pasp Ακολουθήστε Τα νέα του Φοίνικα και στο Google Newsgoogle-news

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εναντίον των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια των αγώνων λήφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑ.Σ.Π. με τους αντιπροσώπους των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας. Η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και ο προβληματισμός ήταν έντονος στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι για πρώτη φορά βλέπουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, τη βία να επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στο τραπέζι των εισηγήσεων έπεσε και η πρόταση της αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους από την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ωστόσο, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και αποφασίστηκε να δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στο κράτος και στις αρχές ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

Επειδή, όμως, η κατάσταση έφτασε σε απροχώρητο σημείο, ο ΠΑ.Σ.Π. όφειλε να εξετάσει τα σοβαρά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας εναντίον των μελών του. Έπειτα, λοιπόν, από ιδιαίτερο προβληματισμό, λήφθηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Στην 20η Αγωνιστική όλοι οι ποδοσφαιριστές που θα βρίσκονται στην ενδεκάδα, με την έναρξη του αγώνα και για ένα λεπτό θα παραμείνουν σε αδράνεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διάφορα περιστατικά βίας εναντίον τους το τελευταίο διάστημα.
 2. Σε περίπτωση ανάματος πυρσού ή καπνογόνου από τους οπαδούς να γίνεται η προειδοποίηση για διακοπή του αγώνα. Με τη ρίψη από την κερκίδα επικίνδυνου αντικειμένου (κροτίδας, φωτοβολίδας, πυρσών, μολότοφ και άλλων) στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές θα αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο και θα επανέρχονται μόνο στην περίπτωση που ο υπεύθυνος αστυνόμευσης της αναμέτρησης θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
 3. Σε περίπτωση που διακοπεί ένας αγώνας έπειτα από ρίψεις αντικειμένων ή βίαιων επεισοδίων τότε αυτόματα θα ισχύει αποχή από την αγωνιστική δράση από την αμέσως επόμενη αγωνιστική.

Ασφάλιση των ποδοσφαιριστών
Η άμεση ασφάλιση ζωής των ποδοσφαιριστών από ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων κατά τη διάρκεια των αγώνων ήταν, επίσης, ένα θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση και αποφασίστηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εξετάσουν αμέσως το ζήτημα. Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα των ποδοσφαιριστών, η σωματική ακεραιότητα των οποίων, βρίσκεται πλέον, σε συνεχή κίνδυνο.

Σειρά εισηγήσεων
Εκτός από τα πιο πάνω μέτρα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18/01/2024, μεταξύ του ΠΑ.Σ.Π. και του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν από κοινού στις παρακάτω εισηγήσεις:

 • Αύξηση του αριθμού των επιτηρητών κατά τη διάρκεια των αγώνων και τήρηση του ελάχιστου αριθμού παρουσίας τους στα γήπεδα. Ταυτόχρονα, οι επιτηρητές να εκπαιδεύονται σε θέματα ασφάλειας και να επιλέγονται μέσω αδιάβλητων κριτηρίων.
 • Στα εκτός έδρας παιχνίδια η φιλοξενούμενη ομάδα να δικαιούται να έχει τη συμπαράσταση φιλάθλων κατόχων εισιτηρίων διαρκείας ή να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους παραδίνουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία 24 ώρες πριν από τους αγώνες.
 • Δημιουργία και έλεγχος περιμέτρων γύρω από τα στάδια και ιδιαίτερα γύρω από τα πέταλα και στις εισόδους των φιλοξενουμένων οπαδών.
 • Παρουσία αστυνομικής δύναμης στις εισόδους των γηπέδων με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων για έλεγχο παράνομων δραστηριοτήτων και ανίχνευση ουσιών (πχ ναρκωτικών, πυρίτιδας).
 • Εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών ώστε να επικρατεί απόλυτη τάξη κατά την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα.
 • Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων καμερών και ταυτοποίησης.
 • Δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων στις αστυνομικές διευθύνσεις.
 • Τοποθέτηση αψίδων ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους των πετάλων.
 • Διάλυση των μη εγγεγραμμένων και μη αδειούχων συνδέσμων και απαγόρευση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με πορείες.
 • Τοποθέτηση ticketing system (scanner) σε όλα τα γήπεδα. Να υπάρχουν συνέπειες για τους φιλάθλους που δεν ακολουθούν τις οδηγίες.
 • Αναβάθμιση των αθλητικών χώρων ούτως ώστε να μπορούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης και ασφάλειας για όσους βρίσκονται εντός των γηπέδων.
Copyrights foinikasnews.com 2021-2024, All Rights Reserved.